حساسیت دندانی

درد مربوط به حساسیت دندانی میتواند یک یا چند دندان را شامل شود و معمولا با خوردن غذاهای سرد ،گرم ، شیرین ، ترش و یا حتی یک هوای سرد شروع میشود .خصوصیات آن ، یک  درد تیز و ناگهانی میباشد.

علت های حساسیت دندانی

۱-تحلیل لثه که در ان لثه در جای طبیعی قرار ندارد و بعبارتی پایینتر از محل خود قرار میگیرد.پس سطوحی از دندان که زیر لثه قرار داشتند عریان شده در حالیکه تحمل این تغییرات حرارتی دهان را ندارند.
حساسیت دندانی
۲-سایش ،مسواک زدن با فشار و انتخاب مسواک سخت(  hard) باعث سایش مینای دندان و در نتیجه عاج دندان بدون محافظ میشود در حالیکه سختی و مقاومت مینای دندان را ندارد.
۳-پوسیدگی دندان در نزدیکی لثه
۴-ژنژیویت یا بیماری ابتدایی لثه که باعث التهاب لثه و تحلیل ان میشود و درنتیجه ریشه های دندان عریان و حساس میشوند.
حساسیت دندانی
۵- دندان شکسته  یا پریدگی دندان میتواند جایگاهی برای باکتریها باشد که به سمت پالپ یا عصب دندان حرکت میکنند و التهاب عصب ایجاد میکنند.
۶-دندان قروچه یا فشار دادن دندان ها روی هم نیز باعث سایش مینای دندانی و اشکار شدن عاج زیرین میشود.
۷-سن ،بین سنین ۲۵ تا ۳۰ سالگی دندان ها بیشترین حساسیت را دارند.
۸-پلاک میکروبی داخل دهان زمانی که روی ریشه های دندان قرار گیرد و برداشته نشود باعث حساسیت دندانی میشود.
۹-استفاده طولانی مدت از دهانشویه ها ،بغضی از انها که بدون نسخه دندانپزشک  تهیه میشوند دارای اسید میباشند که حساسیت شدید ایجاد میکنند اگر عاج دندان در دهان عریان باشد .از دندانپزشک در مورد یک محلول خنثی  فلوراید بپرسید.
۱۰-غذاهای اسیدی مثل مرکبات  ،گوجه فرنگی ، ترشیجات  و چای میتوانند باعث سایش مینا شوند.
۱۱-کارهای دندانپزشکی :جرمگیری ، کورتاز لثه ، روکش دندان و ترمیم دندان ها میتوانند باعث حساسیت دندانی شوند .البته این حساسیت ها بین ۴ تا ۶ هفته بهبود می یابند.
علاوه بر موارد بالا،پوسیدگی های دندانی و دندان ترک خورده نیز باعث حساسیت دندانی میشوند.متاسفانه ترک دندانی معمولا با چشم دیده نمیشود و حتی در عکسبرداری از دندان هم دیده نمیشود فقط با مراجعه به دندانپزشک و انجام معاینات دقیق میتوان به این مشکل پی برد.بنابراین به افراد توصیه میشود با مشاهده حساسیت های دندانی حتما به دندانپزشک مراجعه کنند.
راهکار هایی برای افرادی که حساسیت دندانی دارند
۱-بطور مرتب از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.از مسواک و نخ دندان مناسب و مورد تائید دندانپزشک خود استفاده کنید و  تکنیک درستی را برای تمیز کردن تمام سطوح دندان ها بکار برید .
۲-مسواک نوع نرم انتخاب کنید و به دقت و به ارامی اطراف لثه ها را تمیز کنید تا بافت لثه را آزرده نکنید.
۳-از یک خمیر دندان مناسب دندان های حساس استفاده کنید در این مورد میتوانید از دندانپزشک خود راهنمایی بگیرید تا بهترین را انتخاب کنید.نکته مهم اینکه میتوانید یک لایه نازک از خمیر دندان را روی ریشه های عریان بمالید( قبل از خوابیدن). از خمیر دندانهای دارای فلوراید استفاده کنید بجای خمیر دندان های سفید کننده .
dandan-dresmaili.com6 حساسیت دندانی
۴- مراقب غذا های خود باشید و مقدار غذاهای اسیدی  را کنترل کنید.
۵-از دهانشویه های دارای فلوراید روزانه استفاده کنید . از دندانپزشک در این مورد بپرسید
۶-اگر دندان قروچه میکنید حتما از گاردهای شبانه که توسط دندانپزشک تهیه میشود ،استفاده کنید .
حساسیت دندانی
۷-نوبت های دندانپزشکی خود را هر ۶ ماه یا زودتر قرار دهید  بسته به شرایط دندانی شما دارد .
اگر همچنان مشکل حساسیت دندان ها پایدار بود با دندانپزشک مشورت کنید .ممکن است برای شما درمان ترمیمی از روش باندینگ (لایت کیور) استفاده شود  یا ریشه های عریان دندان ها را با  روشهای خاصی تقویت ومهر و موم کند.

SOURCE:

American Dental Association:”Sensitive Teeth;Causes and Treatment .”
Mayo Clinic;”Oral health:Brush up on dental care basics.”
Reviewed by Michael Friedman,DDS on October 26,2014